FAQ PMC

FREQUENTLY ASKED QUESTION

Q: APAKAH PERBEZAAN UTAMA GRED AAA DAN AA?
A: GRED AAA UNTUK KEGUNAAN PESAKIT KRONIK SEPERTI PESAKIT YANG MENGALAMI MASALAH SENDI OTOT, MANAKALA YANG GRED AA UNTUK KECANTIKAN

Q: ADA BERAPA JENIS PURE MARINE COLLAGEN/RUMPAI LAUT ASLI?
A: YANG MENDAPAT SAMBUTAN ADA 2 SETAKAT INI, IAITU GRED AAA (UNGU) DAN GRED AA (KUNING), UNTUK PERMULAAN DISARANKAN MENCUBA GRED AA DAHULU BARU AMBIL GRED AAA

Q: APAKAH PUTIH - PUTIH YANG TERDAPAT PADA KOLAGEN?
A: ITU ADALAH HABLUR GARAM, AGEN ANTIBAKTERIA SEMULAJADI RUMPAI LAUT APABILA IA KERING, IA MUDAH DIBERSIHKAN DENGAN AIR

Q: UNGU LEBIH BERBAU HANYIR, MACAM MANA NAK HILANGKAN BAU TERSEBUT?
A: CUCI TERLEBIH DAHULU DENGAN AIR PUTIH 5/6 KALI, SELEPAS ITU CUCI SEKALI ATAU 2 KALI DENGAN AIR ASAM JAWA. KEMUDIAN BILAS DENGAN AIR PUTIH. SELEPAS ITU BOLEH RENDAM DENGAN DAUN PANDAN. MASA REBUS MASUKKAN DAUN PANDAN BAGI MENGHILANGKAN BAU HANYIR TERSEBUT.

Q: ORIGINAL KE KOLAGEN NI?
A: SETAKAT INI KESEMUA PENGHASILAN KOLAGEN RUMPAI LAUT ASLI INI ADALAH DARI HASIL LAUT, DITERNAK DI LAUTAN DALAM DIPERAIRAN SABAH. DISEBABKAN ITULAH WARNA NYA TIDAK SEKATA MEMANDANGKAN KEDUA-KEDUA KOLAGEN INI DIHASILKAN SECARA SEMULAJADI BUKAN TIRUAN.

Q: ADA EXPIRED KE RUMPAI INI?
A: JIKA BUNGKUSAN PLASTIK TIDAK DIBUKA, TEMPOH BAIK ADALAH DALAM MASA SETAHUN. JIKA DISIMPAN DI PETI AIS /DRAWER SAYUR-SAYURAN TU, LAGI LAMA BERTAHAN. JIKA DAH DIMASAK JANGAN SIMPAN DILUAR PETI AIS LAMA-LAMA, IA AKAN CEPAT ROSAK DAN BASI

Q: BERAPA HAD UMUR PENGGUNA KOLAGEN INI?
A: UMUR 7 HINGGA 12 TAHUN - AMBIL SETENGAH SUDU 2 KALI SEHARI, UMUR 12 TAHUN KE ATAS BOLEH MAKAN SESUDU ATAU LEBIH 3 KALI SEHARI, WANITA MENGANDUNG JUGA BAIK AMALKAN SELEPAS 4 BULAN USIA KANDUNGAN, BAGI MENDAPATKAN BAYI YANG MEMPUNYAI KULIT YANG CANTIK

Q: KENAPA RUMPAI INI BERBEZA - BEZA WARNA ? KADANG-KADANG ADA PUTIH, KUNING COKLAT DAN KUNING?
A: SEBAB IA BERGANTUNG PADA CUACA, KALAU CUACA BAIK, WARNA RUMPAI KERING AKAN CANTIK, JIKA CUACA MENDUNG SETIAP HARI, MAKA WARNA PUN AKAN BERUBAH, NAMUM IA MASIH MEMPUNYAI NUTRISI DAN KANDUNGAN YANG SAMA.

Q: DAH MASAK TETAPI TETAP CAIR DAN TAK BERAPA NAK JADI JELLY?
A: SEBAB AIR YANG ANDA GUNAKAN MUNGKIN TERLEBIH DARIPADA SUKATAN YANG SEPADAN DENGAN KUANTITI KOLAGEN YANG DIGUNAKAN, SEBAIKNYA AIR SAMA PARAS SEMASA MEREBUS DENGAN KOLAGEN BAGI MENDAPATKAN KEPEKATAN CECAIR YANG SEKATA DAN TIDAK AKAN MEMBENTUK JELLY YANG KERAS ATAU LEMBIK. TERPULANG JUGA PADA PENGGUNA, ADA YANG GEMARKAN JELLY YANG AGAK CAIR SUPAYA MUDAH DICAMPUR BERSAMA AIR/JUS LAIN

Q: DIJAMIN HALAL KAH?
ALHAMDULILLAH HALAL, PENTERNAK DAN PENIAGA ADALAH ORANG ISLAM.

No comments :

Post a Comment