Kolagen adalah protein utama bagi tisu sokongan dalam badan
manusia. Kewujudannya merangkumi 30% daripada keseluruhan protein di dalam
badan.. Ia menyokong sebahagian besar sel-sel yang memberikan struktur,
kekuatan dan kekenyalan kulit dan tisu badan.. Kolagen disusun tiga rantai
polipetida (monomer protein) yang terpilih membentuk rangkaian triple helix
(pilihan ganda tiga). Segmen kecil dari tiap rantai mempunyai panjang asid
amino sebanyak 1.000-an dan ini merupakan penemuan terpenting abad ini.
Kolagen terdapat pada,kornea, kanta mata. kulit, salurdarah,
keratin (rambut, kuku), tulang, tendon ,rawan sendi, dan gigi,hati,tulang
sum-sum dan tisu dan organ seperti buahpinggang,jantung serta sistem
limfatik.
Terdapat 29 jenis kolagen namun 90% adalah dari jenis kolagen
I, II, III dan 1V.
- Kolagen I terdapat pada kulit, tendon, pembuluh darah,
ligatur, organ, tulang (komponen utama tulang) dan gigi
- Kolagen II: tulang rawan (komponen utama tulang rawan) ,mata
- Kolagen III: reticulate (komponen utama retikuler serat).
Rangkaian ini bertindak sebagai penyokong dalam tissue lembut seperti
hati,jantung, tulang sumsum,arteri,kulit,usus,rahim
- Kolagen IV: membentuk asas kepada sel membran dasar(serat yang
melapisi permukaan rongga dan organ seperti buah pinggang ) kanta mata,
atau endothelium yang melapisi permukaan interior pembuluh darah.
- Kolagen V: permukaan sel, rambut dan uri.
FUNGSI KOLAGEN
- menghasilkan asid amino penting seperti :
- lysin,prolin dan glysin yang secara khusus diperlukan oleh
tubuh untuk membina struktur tisu penyokong, dan untuk mengawal fungsi
sel.
- hydroxyprolin-memberi kekuatan dan keanjalan pada tisu
penyokong dan tulang glisin -melembapan kulit.
- alanin, prolin dan asparagin -menstabilkan
struktur,melembap, menegang dan menganjalkan kulit
lantas mengekalkan kulit cantik serta menghalang penuaan.
- arginin -memudahkan tidur nyenyak, menghasilkan pola
tidur.
- mengawal metabolisme tubuh dengan mencerna secara enzimatik.
- melindungi tulang rawan pada sendi daripada enzim dan
kerosakan oksidatif .
- menegang,menganjal dan melembapkan kulit.
- menampung air dalam tubuh.
- meningkatkan penyerapan kalsium.
- menguatkan salurdah dan melancarkan pengaliran darah di bawah
lapisan kulit
- meningkatkan isyarat induksi
- menghasilkan kualiti rambut dan kuku yang baik
KESAN KOLAGEN KE ATAS BADAN
- memelihara ketegangan dan keanjalan kulit
- memelihara kelembapan kulit
- menyokong baikpulih tisu dari kecederaan otot dan tulang
- menguatkan otot dan tulang
- membantu hati dalam proses detoksifikasi(buang toksin)
- memelihara kelenturan sendi
- mengurangkan keradangan(inflammation)
- memberi tenaga
- membantu pola tidur
- memulihkan penyakit saraf dengan membina semula lapisan protin
pada saraf
KESAN KEKURANGAN KOLAGEN DALAM BADAN
Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun
selepas usia 25 tahun.Kesan pengurangannya mula dirasai lebih kurang 10 tahun
kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh
daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam
badan.
Oleh itu kolagen diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai
penyakit seperti osteoarthritis(sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis
selain untuk kegunaan kosmetik dan pelembab kulit.
TANDA TANDA PENUAAN
- kulit kusam
- tak bermaya
- tiada seri
- kulit kedut dan mula kendur
- pigmentasi kulit
- cepat letih dan lesu
- sakit badan dan sendi
- mudah lupa
- kurang penglihatan
KOLAGEN YANG DIAMBIL SEBAGAI SUPLEMEN
MAKANAN
- Kolagen ikan dihidrolisis adalah yang terulung
- Ia dianggap satu penyelesaian yang mudah, selamat dan ideal
bagi membantu merangsang pertumbuhan kolagen dalam kulit
- Kolagen hidrolisis adalah suplemen pelbagai fungsi yang
berpotensi untuk meningkatkan pengurangan pelbagai penyakit dan mengatasi
masalah fizikal Ia adalah dari jenis kolagen1.
- Berat molikul rendah daripada 1000 adalah lebih mudah
dicerna dan cepat diserap ke dalam usus berbanding dengan kolagen kompleks
dari kambing,lembu atau babi seberat 400 000.
- Menyediakan predigested collagen telah dicernakan
dahulu dan cepat diserap.
- Kolagen ikan dapat mempertahankan bentuk struktur
asalnya iaitu rangkaian `Triple Helix', struktur bentuk yang sama terdapat
pada kolagen manusia. Ini merupakan penemuan terpenting abad ini .
- Memperbaiki konsentrasi hydrooxyproline (HyPro).
- Menyediakan asid amino yang penting yang sering tiada dalam
pemakanan.Ia mengandungi 20 asid amino, termasuk 8 daripada 9 asid amino
essential (tidak ada tryptophan).
- Memberikan nisbah asid amino yang diperlukan untuk
pembentukan kolagen dalam badan.Menyediakan asid amino bebas dan peptida.
- Menyediakan prolin yang secara khusus diperlukan oleh tubuh
untuk membina struktur tissue, dan untuk mengekalkan fungsi sel..
- Mengandungi arginin yang membantu tidur dan meningkatkan
prestasi bersukan
- Mengandungi asid amino yang menggalakkan tubuh untuk
meningkatkan pembentukan otot.Lebih banyak otot tanpa lemak meningkatkan
kadar metabolisme .Ini mencepatkan kadar pembakaran lemak .
- Lemak yang terbakar daripada peningkatan otot tanpa
lemak diubah menjadi tenaga. Akibatnya, ramai orang merasai
peningkatan tenaga sepanjang hari kerana tubuh mereka dengan cepat menggunakan
lemak sebagai sumber tenaga.
- Mengandungi glucosamin dan asid hailuronik semulajadi yang
menyokong baikpulih tissue penyokong terutamanya pada sendi.
- Menyediakan penampungan air badan dan mengoptimakan
penghidratan. Kesannya melembapkan dan meningkatkan kekenyalan serta
ketegangan kulit.
- Merupakan bahan yang baik untuk pemakanan ahli sukan.Ini
penting bagi olahragawan untuk memulihkan kadar protein selepas latihan.
- Mempercepatkan process pemulihan kecederaaan
- Meningkatkan kewaspadaan mental, kejernihan mental,
konsentrasi.
- Ia boleh membentuk dan menegangkan badan.
- Peningkatan tahap tenaga sesuai untuk pelan penurunan berat
badan.
- Memelihara dan menguatkan rambut dan kuku.
- Ia membantu menegang kulit dalam melambatkan penuaan. Ia
memberikan keseimbangan nitrogen positif yang penting dalam menyokong
nutrisi bagi generasi usia seperti hilangnya kolagen dan kerosakan tulang
rawan
- Hati manusia juga memproses kolagen hidrolisis sebagai
karbohidrat kompleks, yang mengimbangi gula dalam darah dan meningkatkan
tahap tenaga.
- Kajian klinikal awal menunjukkan pengambilan kolagen ikan pada
sukatan yang betul selama 66 hari mampu memperbaiki penuaan kulit sebanyak
80%.
No comments :
Post a Comment